Cele mai comune înțepături de insecte si consecintele lor

intepaturi insecte

In timpul verii, tantarii, albinele, viespile, capusele, bondarii si taunii pot fi, din cauza intepaturilor pe care le produc, dusmanii pielii tale. Înțepăturile de insecte pot fi adesea dureroase, însă insecta care ne-a ciupit fuge înainte ca durerea să înceapă și atunci, cu greu putem determina natura ei, iar în multe cazuri, faptul că nu știm ce insectă ne-a înțepat, poate duce la complicații serioase.

Mușcătura de căpușe

Puţine insecte ajung să intre sub piele, la propriu, cum se întâmplă cu căpuşele. Dacă locuieşti în zone apropiate de munte, mare atenţie la căpuşe, ce pot cauza boala Lyme, afecţiune greu de tratat. Dacă înțepătura de căpușă se infectează, poate deveni extrem de periculoasă. Poate ajunge la sistemul nervos și poate duce la paralizie dacă e lăsată netratată.

Aceste insecte stau pe arbori si ierburi inalte. Acestea se prind de pielea omului si a animalelor (caini, pisici), carora le sug sangele, provocand boli foarte grave. La locul intepaturii apare o papula rosie, intens colorata in centru, insotita de mancarimi, un chist dureros si abces.

muscatura capuse
intepatura albine

Înțepăturile de albine sau viespi

Înțepăturile de albine sau viespi pot fi extrem de dureroase pentru unele persoane, dar și mortale pentru cei care sunt alergici la aceste insecte. Înțepătura are un punct roșu, iar zona dimprejur se umflă și se decolorează.

Când o albină înţeapă, moare, însă “victima” ei poate ajunge la reacţii alergice severe. Dacă nu ai o reacţie alergică, înlătură acul albinei, curăţă zona unde a înţepat, pune gheaţă, ia un antihistaminic oral pentru mâncărimi şi ibuprofen pentru dureri. Dacă apare o reacţie alergică severă, mergi cât mai repede la medic.

Înțepăturile de păianjen

Două dintre cele mai periculoase înțepături de păianjen vin de la Văduva neagră și de la Păianjenul cu cruce. Și lor le place să se ascundă în întuneric, locuri umede, iar mușcăturile lor pot fi mortale dacă nu sunt tratate imediat.

De la intepaturile de paianjen apare o umflatura dureroasa. Bolnavul prezinta contractii musculare si o stare generala rea, cu respiratie greoaie si accelerarea pulsului. Intepaturile anumitor specii de paianjen pot cauza moartea.

Daca intepaturile sunt provocate de „vaduva neagra”, apare o durere locala foarte intensa, care dispare relativ repede, dar vor persista dureri acute de cap, dureri abdominale, crampe musculare, transpiratii si greturi.

Tot din cauza piscaturilor de tantari, poate aparea edemul glotic. Se obtureaza calea aerului, tensiunea scade, iar persoana in cauza nu mai poate respira.

intepaturi tantari

Intepaturi de tantar

Cele mai frecvente înţepături în timpul verii sunt cele de ţânţari. Mai ales la copii, înţepăturile de ţânţar se pot complica cu erupţie alergică (fac băşici). Cu toate că sunt serioase, nu sunt grave. După ce se sparg, trebuie tratate şi curăţate precum o rănă, pe înţepături să se pună o cremă cortizonică pentru liniştirea inflamaţiei.

Înțepăturile de furnici

Furnicile rosu-brun sau brun inchis se ataseaza de tegumentul uman prin mandibule puternice si isi rotesc corpul in jurul capului in timp ce injecteaza repetat venin printr-un ac situat posterior. Reactia initiala eritemato-papuloasa, insotita de senzatie de arsura si prurit, cedeaza in aproximativ 30 de minute si in 24 de ore apare o pustula. Pustulele ulcereaza in urmatoarele 48 de ore si ulterior se vindeca in 7-10 zile, daca nu se infecteaza secundar.

Persoanele care fac alergie la intepaturile de tantar, paianjen, capusa, albina sau viespe, trebuie sa aiba mare grija. Din cauza acestora, se poate produce socul anafilactic, urmat de decesul persoanei. Practic, se accentueaza secretia de histamina din organism, se blocheaza centrii nervosi, iar singurul remediul pentru a scapa este injectia imediata cu adrenalina.

SUNTETI INTERESAT DE SERVICIILE NOASTRE?

Discuta cu un specialist in servicii de Dezinsectie, dezinfectie si deratizare acum!